Ladda elbil

Att ladda elbil borde vara enkelt. Tyvärr är det inte det för alla – främst på grund av att begreppsförvirringen är stor. Vad menas med Mod2-laddning, Typ1-kontakt? Hur många amp skall man säkra upp för? Frågorna är många.

Vi på elbil2020 vill reda ut begreppen och underlätta för er som äger eller tänkt köpa elbil.

Elbilsladdning i olika lägen

Elbilsladdning kommer i olika lägen (Mod) där det gäller att välja rätt laddningsläge utifrån elbilens behov.

  • Mod 1 = Laddning från uttag upp till 16 amp. Passar först och främst mindre elbilar.
  • Mod 2 = Laddning från uttag upp till 32 amp. Den vanligaste typen av laddningsläge för att ladda hemma.
  • Mod 3 = Laddning från uttag upp till 63 amp. Kraftigare laddningsläge - Oftast från en laddstolpe/laddstation.
  • Mod 4 = Laddning från uttag upp till 400 amp. På utvalda ställen finns superchargers, eller så kallade snabbladdare. Mod 4 är helt enkelt snabbladdning.

Ladduttag elbil

En elbil kommer med olika typer utav ladduttag. Läs om de allra vanligaste här:

  • Typ 1-kontakt = Klarar av laddning från uttag upp till 32 amp. Relativt ovanligt ladduttag på dagens nya elbilar.
  • Typ 2-kontakt = Det vanligaste ladduttaget för elbilar i Europa. Klarar av laddning från uttag på 63 amp ändå upp till snabbladdning på 400 amp.
  • Snabbladdare = Ladduttag för snabbladdning blir allt vanligare på de mer moderna elbilarna. Exempel på detta är CCS, CHAdeMO och Tesla Supercharger som är olika typer av snabbladdande ladduttag.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil är betydligt billigare än att tanka en bil med förbränningsmotor. Kostnaden för att ladda en elbil varierar dock och påverkas beroende på om du laddar vid en laddstolpe, på en laddstation eller hemma. Precis som när det kommer till olika bränsletyper som bensin och diesel så diffar även priset för att ladda elbil, där olika stationer tar olika mycket betalt. Vissa ställen debiterar per kWh, medan andra debiterar per minut. Man brukar säga att ett normalpris ligger på ungefär 1,5–3,5 kr milen. Superladdning är betydligt dyrare.

Ladda elbil hemma

Att ladda elbil hemma underlättar då bilen kan stå över natten. Men vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Först och främst måste du inhandla och installera en laddbox, laddstolpe eller någon typ av laddstation. På nätet florerar det mängder av olika möjligheter till att köpa någon typ av laddstation till hemmet, på en kostnad från 5500 kr och uppåt.

Elkostnaden för att ladda din elbils batteri till fullo varierar beroende på batteriets storlek. En laddning brukar dock hamna någonstans mellan 1,5–1,8 kr/kWh. Multiplicera din elbils batterikapacitet med kostnaden för att ta reda på vad det kommer att kosta dig att ladda din elbil hemma. En elbil med en batterikapacitet på 40 kWh skulle kosta mellan 60–72 kr att ladda hemma.

Missa inte heller att du kan få bidrag för att ladda hemma. Läs mer på Naturvårdsverket.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Tidsomfattningen för att ladda en elbil varierar den med, beroende på vad för typ av laddning du valt. Laddar du vanligt eller har du valt snabbladdning? Man brukar säga att det tar ca 10–12 timmar att ladda en elbil som besitter med en genomsnittlig batterikapacitet. Snabbladdning går betydligt snabbare där du kan få ett fulladdat batteri på ca 40–45 minuter.

Laddplatser

Letar du efter laddplatser runt om i landet eller befinner du dig utomlands och är i behov av att ladda bilen? På Uppladdning.nu kan man enkelt se vart olika laddplatser är belägna, över hela världen.