Elbil

Vad är en elbil?

En elbil är ett eldrivet fordon bestående av en elmotor, till skillnad från vanliga bilar som istället har förbränningsmotorer. Då en elbil drivs av el innebär det att dess bränsle är el och att man istället för att tanka med diesel eller bensin, laddar upp bilens batteri.

Elbil – För- och nackdelar

Det finns flera fördelar med elbil. Elbilarna som kommer ut på marknaden idag har köregenskaper som förvånar många. Framförallt märks elmotorns låga energiförbrukning och goda acceleration. Elbilarna har också fördelen att de är tystare och vissa modeller får även bättre vägegenskaper genom lägre tyngdpunkt på grund av batteriets placering och betydande vikt.

Det som är elbilens stora nackdel är dess korta räckvidd per laddning, vilket för många, åtminstone initialt, upplevs som ett praktiskt hinder. Elbilarna är oftast också väsentligt dyrare än sina motsvarigheter med konventionella förbränningsmotorer.

Olika typer av elbilar

Elbilar kan delas in i kategorierna rena elbilar (även kallat batteribilar och på engelska Battery Electric Vehicle – BEV) och laddhybrider som kan gå på både el och bensin (Plugin Hybrid Electric Vehicle – PHEV).

Batteribil

Rena elbilar eller batteribilar är precis vad det låter – En elbil som endast har sin eldrivna motor att förlita sig på och därmed till fullo drivs utav el.

Laddhybrid

Laddhybriden är en vidareutveckling av hybridbilen genom att fordonen försetts med ett större batteripaket som kan laddas via ett externt strömuttag. När det gäller hybrider brukar man också skilja mellan kategorierna parallell- eller seriehybrider beroende på hur elmotorn och förbränningsmotorn samverkar.

Parallellhybrid

I en parallellhybrid kan fordonet drivas både av en elmotor och en förbränningsmotor, tillsammans eller var och en för sig. Förbränningsmotorn driver drivhjulen via en växellåda och elmotorn ger extra kraft vid behov. Vid ren eldrift kopplas förbränningsmotorn bort så att enbart elmotorn driver.

Seriehybrid

I en seriehybrid drivs fordonet av en elmotor (eller flera) som är kopplad till drivhjulen. Förbränningsmotorn driver en generator som alstrar den ström som driver elmotorn och som laddar bilens batterier under körning. En seriehybrid har således ingen mekanisk koppling mellan förbränningsmotorn och drivhjulen. Förbränningsmotorn i en seriehybrid är tämligen liten jämfört med i ett konventionellt fordon. I ren eldrift drivs elmotorn via batterierna.

Elförbrukning och räckvidd för elbilar

Hur mycket el en elbil drar beror på många faktorer, bland annat bilens vikt, hastighet och trafikförhållanden (antal start och stopp). Dessutom spelar utomhustemperaturen in om bilen skall värmas eller kylas med eldrivna system. Ofta anges elförbrukningen till i genomsnitt 2 kWh/mil, men förbrukningen kan vara väsentligt högre under ogynnsamma förhållanden.

nyteknik.se kan man läsa mer om hur tester antyder att elförbrukningen vid blandad körning en kall vinterdag ökade energiförbrukningen med allt från 7–42 % per mil, beroende på elbil som testades. Skälet är framför allt att mycket energi går åt till att värma bilen. Även varma sommardagar när kupén ska kylas via luftkonditioneringen ökar energiförbrukningen.

Hur långt går en elbil?

Hur långt en elbil kan köra på en laddning bestäms både av batteriets storlek och av körförhållandena. Elbilar på dagens marknad kan gå mellan 150–450 km på en laddning. Den dagliga körsträckan för svenska personbilar är ofta ganska kort, där den genomsnittliga körsträckan per dag är kortare än 5 mil, varav 70–80 % är kortare än så. Det innebär att elbilens begränsade körsträcka troligen räcker till de flesta situationer.

För laddhybriden ser det annorlunda ut då den är försedd med ett batteripaket som kan laddas tillsammans med en motor som går på bränsle. Laddhybriden kan köra en kortare sträcka på enbart el, vanligen 2–5 mil. Förbränningsmotorn används i sin tur främst vid långfärder, d.v.s. när batterikapaciteten inte räcker till eller laddningsmöjlighet saknas.

Om du stöter på problem med batteriet eller övriga delar av din elbil kan du eventuellt vara i behov av bärgning. Något som kan sticka iväg i kostnader om man inte är försäkrad. Läs mer om vägassistansförsäkring.

Vad kostar en elbil?

Vad det kostar att köpa elbil beror på om det är en ny eller en begagnad elbil, men även på andra faktorer såsom prestanda, bilmärke och årsmodell. Enbart kostnaden för själva elbilen ligger på cirka 265 000 kronor och högre om det är en ny elbil. Begagnade elbilar ligger i regel lägre i pris än så.​

Bidrag för elbil

Ska du köpa elbil? Missa inte Bonus malus-systemet som kan ge en bonus på upp till 60 000 kr för en elbil. Läs mer hos Transportstyrelsen.

4 tips inför att välja elbil

1. Bilens pris

När du ska välja elbil behöver du givetvis ha bilens pris i åtanke. Beroende på om du har tänkt leasa eller köpa elbil och om du har tänkt dig en laddhybrid eller elbil påverkar så klart hur din budget ser ut. För många kan priset vara något av en trång sektor. Det man ska ha i åtanke är dock att de pengar som man investerar när man väljer att köpa elbil, betalas tillbaka i form av besparade utgifter på bränslen såsom bensin och diesel – att köra en bil som drivs på el är i regel billigare.

2. Ny eller begagnad?

Hand i hand med bilens pris går även bilens ålder. Att bestämma om man ska köpa en ny eller begagnad elbil beror på flera faktorer, såsom budget, personliga preferenser och miljöhänsyn. En ny elbil kostar givetvis mer och ger en viss känsla av lyx. En begagnad elbil är lite snällare mot plånboken, men kan även innebära en kortare livslängd. Värt att nämna är att de elbilar som produceras idag har bättre prestanda tack vare ny teknik.

3. BMW eller MINI?

Har du tänkt köpa elbil i egenskap av ett stort familjehushåll eller i egenskap av ett mindre hushåll? Vilka egenskaper och yttre attribut värdesätter du hos en elbil? Hos många lokala återförsäljare kan du köpa en BMW som står för kvalitet, prestige och tidlöshet. Många av dem är även återförsäljare av MINI som är den stiliga, mindre bilen som tilltalar den trendmedvetne som tilltalas även av det klassiska. Vilken stil är du?

4. Din körning

Till syvende och sist komprimeras allt ner till hur du kommer att använda din elbil. Kör du mycket eller mer sällan? Kör du mestadels stadskörning eller även en del på landsväg? När du har fått kläm på detta står ditt val framför allt i om du ska köpa en elbil eller en hybrid som lämpar sig för körning i både staden, men även på våra landsvägar. Bilens räckvidd kan vara avgörande i ditt beslut.

Optimera rutten med körjournal

En elektronisk körjournal är särskilt användbar för elbilar då den kan hjälpa till att optimera rutter och därmed förlänga batteriets livslängd. Den kan även användas för att övervaka och rapportera bilens energiförbrukning, vilket är viktigt för ägare av elbilar. Genom att erbjuda insikter om körvanor och energianvändning kan körjournalen bidra till mer effektiv användning av elbilen.

Körjournalen kan analysera olika rutter baserat på trafikförhållanden, vägtyper och avstånd. Genom att välja den mest energieffektiva rutten minskas energiförbrukningen, vilket är avgörande för elbilar med deras begränsade räckvidd jämfört med bensindrivna fordon. Detta innebär att förare kan undvika situationer där de riskerar att köra slut på batteriet långt ifrån en laddningsstation.