Ladda hemma är nyckeln för byte till elbil

Tillgång till laddutrustning på den egna parkeringsplatsen är nyckeln till byte till elbil. Nästan var fjärde sjöstadbo har bytt bil under de senaste två åren. Drygt var tredje som bytt bil, säger att de övervägde att byta till elbil – eller köpte en elbil. Drygt hälften av dem som har bilbyte framför sig tror att laddningsmöjligheter kan påverka dem att välja elbil framför en bensin- eller dieselbil. Var tredje av de tillfrågade vet att det finns eller kommer att finnas laddplats i den bostadsrättsförening, där de bor.

Det visar SjöstadsOpinion, en undersökning som Novus har gjort om hur Sjöstadsborna tänker om elbilar.

I enkäten ingick också en fråga om sjöstadsbornas deltagande i bilpool. Drygt var tionde sjöstadsbo är med i en bilpool; av dem som inte är med i en pool, kan nästan var fjärde tänka sig att använda en bilpool om de hade en i garaget.

– Svaren från sjöstadsborna bekräftar att möjlighet att ladda hemma är avgörande för en omställning till klimat- och miljövänliga elbilar, säger Sten Bergman, VD för ElBil2020 i Hammarby Sjöstad.

– Vi hjälper bostadsrättsföreningen att skaffa finansiering till laddutrustning, det finns nu 180 p-platser där man kan ladda, till årsskiftet kommer det att finns 250 platser i ett 30-tal föreningar, säger Henric Gustafson, projektledare för projektet ”Ladda hemma” inom ElBil2020.

Enkäten bland sjöstadsborna har genomförts av opinionsinstitutet Novus på uppdrag at ElectriCITY, Elbil2020 och Sjöstadsföreningen.

Share on Facebook
Det här inlägget postades i ElBil2020. Bokmärk permalänken.