Nya elfordon på gång. Toyota släpper sin första bränslecellbil 2015

I ett uttalande i New York nyligen beskrev Mr Uchiyamada, CEO inom Toyota, och mannen bakom Toyota Prius, i en artikel att företaget släpper sitt första bränsle-cellsdriva fordon under 2015. Allt för att de som nu bygger vätgas-tankstationer i New York (ett 10-tal) inte skall ha gjort det i onödan.

Förutom hos Toyota pågår ett intensivt arbete med att utveckla elfordon drivna av bränsleceller hos fler företag. Först ut var Honda med sin Clarity FCX, tätt följd av Daimler, Mazada,  Ford  med flera, som också håller på med utvecklingen av bränslecellfordon. Mercedes F-Cell, (bilden nedan) visades upp redan 2009 vid Frankfurtmässan. Malmö och Region Skåne har också fått sina första bränslecellfordon. (Se nyhetsblänkaren från 1 okt)

Ett skäl, som många uppger, är att på sikt är det det mest kostnadseffektiva miljöfor-donet. Batteriet är minimerat och vätgasen gör att körsträckor är i paritet med dagens bensin/diselfordon. Inget behov av dubbla motortekniker (dvs hybrider). Efter 2030 tror man att det är det billigaste miljöfordonet att producera. Vätgasen är också ett ”framtidsbränsle”, då det är energirikt, miljövänligt (inget CO2) går att lagra, producera el med  och därmed passar in i morgondagens ”smartare kraftnät”.

Se hela Toyota-artikeln här!

Share on Facebook
Det här inlägget postades i ElBil2020. Bokmärk permalänken.