Sten Bergman projektledare för ElBil2020

Styrelsen för ElBil2020 har beslutat att engagera SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut för att leda demoverksamheten med elbilar och utsett Sten Bergman till projektledare med Karin Davidsson, SP, och Martin Borgqvist, SP, som biträdande projektledare och David Bauner, KTH, som forskningsledare.

Sten Bergman har en lång erfarenhet från energisektorn och från internationella uppdrag. Han har arbetat i Sydkraft och ABB, varit svensk teknisk attaché i Japan, programchef inom Elforsk, energirådgivare i Världsbanken och driver numera en egen konsultfirma.

Vad kan Sverige lära av Kina?

Sten Bergman har nyligen gjort ett studiebesök i Kina och sammanfattar sina intryck så här:

-Besöket i Kina nyligen gav en mer nyanserad bild om vart elbilsutvecklingen är på väg. ”Visserligen har man i Kina mycket pengar och den potentiella bilmarknaden är enorm, men man har samma problem som hos oss. Hur får man fram bilar som folk vill och kan köpa? Fortfarande är dom för dyra, vilket bla hänger på volymerna. Likadant är det med utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen. Helt klart är att Sverige och Hammarby Sjöstad genom Elbil2020 och ElecTriCity klart skulle kunna matcha dom stora elbilsdemonstrationerna i ex.vis Shanghai och Peking, genom att vi har ett bredare systemtänk och att både kunderna och forskarna finns med från början.”

Elbil2020 på internationell elbilsmässa

I Shanghai ordnas den 11-12 december en stor internationell elbilsmässa, “NextGen Auto International Summit China – Innovating technologies; sustaining the future”. Till denna mässa är ElBil2020 inbjuden för att presentera det “samlade grepp” som bolaget vill ta på introduktionen av elfordon. Allan Larsson ska medverka med en presentation och ska sedan delta i en paneldiskussion med representanter från Europa, Asien och USA.

Share on Facebook
Det här inlägget postades i ElBil2020. Bokmärk permalänken.