Nu behövs ett samlat grepp

Regeringens nya storsatsning på så kallade supermiljöbilar har hittills varit uddlös, skrev Dagens Nyheter häromdagen. Anslaget på 200 miljoner kronor har efter ett halvår knappt utnyttjats. Bland privatpersoner är det endast 16 stycken som fått premien.

– DNs kritik bekräftar den uppfattning, som vi inom ElBil2020 har att det behövs ett samlat grepp om introduktionen av elbilar, säger Hans Larsson, ordförande i ElBil2020 AB i Hammarby Sjöstad. Hittills har bilindustrin fokuserat helt på tekniken, medan regering och kommun tagit ett initiativ här och ett där, en miljöbilspremie från statens sida, en elbilsupphandling från Stockholms stads sida. Det behövs ett helt nytt och samlat grepp. ElBil2020 kommer i höst att lämna en slutrapport till Energimyndigheten från en förstudie om ett sådant samlat grepp, byggt på ”elbilstriangeln” dvs att man måste driva tre processer parallellt och väl synkroniserat: det måste finnas bilar till attraktiva villkor, det måste finnas laddutrustning inom räckhåll och det måste finnas användare som känner till och är intresserade av att köra energisnålt. Som ett led i detta arbete bygger vi nu upp Stockholms Testpanel för Elbilar för att ge användarna en starkare ställning i den fortsatta introduktionen av elbilar.

 

Share on Facebook
Det här inlägget postades i ElBil2020. Bokmärk permalänken.