Linje 74 kan bli demolinje för elbussar

Volvo AB, Vattenfall och HS2020/ElBil2020 har uppvaktat den politiska ledningen för kollektivtrafiken i Stockholms läns landsting för att få till stånd en demoverksamhet med laddhybridbussar. Efter diskussioner med SL har linje 74 identifierats som en lämplig linje för ett sådant försök. Linje 74 går från Sickla Köpkvarter via Hammarby Sjöstad till Södermalm med ändstation vid Mariatorget. Demoverksamheten är tänkt att starta 2014.

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) och landstingsrådet Erika Ullberg (S) är båda positiva till tanken på en sådan linje för att skapa erfarenhet av de nya laddhybridbussarna. Ett nytt möte med landstingsråden kommer att äga rum den 28 september. Dessförinnan ska Volvo, Vattenfall och HS2020 träffa SL för att redovisa underlaget för en förstudie.

En laddhybridbuss går tre gånger så långt som en biogasbuss på samma mängd energi och är buller- och avgasfri då den körs på elektricitet genom stadsmiljö. Laddhybridbussarna laddas vid ändhållplatserna och Volvo beräknar att det bara tar cirka sex minuter för att ladda batterierna.

Share on Facebook
Det här inlägget postades i ElBil2020. Bokmärk permalänken.