Nyhetsbrev Nr 1 2012 02 28

Nyhetsbrev Nr 1 2012 02 28

Välkommen till Stockholms Testpanel för Elbilar

Nu börjar vi övergången till en fossilfri och mer miljövänlig biltrafik.

Sveriges regering och riksdag har satt som mål att Sveriges fordonsflotta skall vara oberoende av fossila bränslen senast år 2030. Målet är ambitiöst, men i Hammarby Sjöstad siktar vi ändå högre. ElBil2020s ambition är att Sjöstaden skall vara en nationell demostad för övergången till elbilar redan i år och år 2020 skall vi vara världsledande. För att nå dit har vi etablerat ”elbilstriangeln”, i vilken de tre hörnen representerar Bilar, Laddinfrastruktur och Användare.

Elbilarna på väg ut på marknaden

I princip alla världens biltillverkare utvecklar nu elbilar eller laddhybrider och en hel del intressanta sådana bilar finns redan på marknaden. Mer än hälften av alla nya bilar som visats upp på de senaste bilmässorna använder sig av elmotorer på ett eller annat sätt. Laddinfrastrukturen måste vi jobba mera med. Här gäller det att övertyga Stockholm stad att bygga laddare på offentliga P-platser och fastighetsägare att planera för detsamma vid våra bostäder och på våra arbetsplatser. Dessutom behövs laddare i köpcentra och andra platser där elbilsanvändare parkerar tillfälligt.

För att stimulera användningen av elbilar och laddhybrider har ElBil2020 startat Stockholms Testpanel för Elbilar. Som medlem i Testpanelen kommer du att erbjudas prova, poola, hyra och köpa elbilar och laddhybrider på fördelaktiga villkor som ElBil2020 förhandlar fram med bilföretagen. I gengäld vill vi att du lämnar feed-back på dina erfarenheter som vi kan lämna vidare till bilföretagen och elbolagen för att vidareutveckla tekniken och servicen.

Sedan vi första gången annonserade om Testpanelen i november 2011 har vi fått 122 medlemmar. Tack för förtroendet! Nu känner vi att vi är på rätt väg. Till nästa årsskifte siktar vi på 500.

Energimyndigheten stöder ElBil2020

Energimyndigheten har beviljat ElBil2020 finansiellt stöd i vårt arbete att göra Hammarby Sjöstad till en demostad för övergången till elfordon. Stödet avser en förstudie som ElBil2020 kommer att genomföra under våren i samarbete med bland andra Volvo Personvagnar.

Under förstudien kommer ett 10-tal demo-program att utvecklas för olika elbilar/laddhybrider samt andra elfordonsslag (laddhybridbuss, transportelbilar och elbåtar), vilka planeras genomföras i Sjöstaden under kommande 3-årsperiod. Demo-programmen kommer att stödjas av sex användarbaserade projekt med deltagande från KTH och andra forskarorganisationer.

Första rabatterbjudandet till Testpanelens medlemmar

Vi kan nu presentera vårt första erbjudande till våra medlemmar via vår samarbetspartner OKQ8: Alla medlemmar erbjuds 50% rabatt vid hyra av elbilen Mitsubishi iMiev vid OKQ8 Slussen och av elbilen Peugeot iOn vid OKQ8 Häggvik.

Ordinarie pris är 495 SEK per dag. I priset ingår fulladdat batteri och skadekostnadsreducering (70 SEK/dag). Rabatten gäller för ett hyrestillfälle och en gång per medlem. Hyrestillfället får vara flera dygn i sträck (sladd för 230 V/16 A laddning medföljer).

Det rabatterade hyrespriset blir då 247,50 SEK per dag.

Boka via OKQ8´s centralbokning på tel 020-850 850 (öppet vardagar kl 8-17). Ange att du är medlem i Stockholms Testpanel. Mer info om OKQ8´s elbilar finns på http://www.okq8.se/privat/pastationen/hyrbilar/elhyrbil.

 

Lycka till med din första provtur i Elbil!

 

Stanley Neijd, projektledare för ElBil2020

Henric Gustafson, projektsamordnare för Stockholms Testpanel för Elbilar

 

 

Share on Facebook
Det här inlägget postades i ElBil2020. Bokmärk permalänken.